Németh Tünde, Dr.

Budapest, Dabas

Foglalkozás(ok): csecsemő- és gyermekgyógyász, valamint pszichoterapeuta szakorvos

Székhely / munkahely(ek):

Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet

email(ek): dr.nemeth.tunde@gmail.com
telefon(ok): +36-20-9609114

 

Tevékenységi kör: pszichoterápia és gyermekgyógyászat

A szülő-csecsemő konzultáció kerete: magánrendelés – Budapest, államilag finanszírozott - Dabas

Munka nyelve: magyar

Bemutatkozás: A pszichoszomatikus betegségek iránti érdeklődés vezetett az orvosi pálya irányába, majd a pszichoterápiás végzettség megszerzéséhez. Célom a gyerekek, a család, a teljes EMBER gyógyítása, az egészséges fejlődés támogatása és a megelőzés. 
Több évtizedes gyakorlati szakmai munkám során – Székesfehérvári Kórház Gyermek Osztálya és iskola orvosi munka, Csecsemőotthonok Országos Módszertani Intézete – Lóczy, Szent Rókus Kórház Gyermekosztályán töltött 24 év, németországi tapasztalatok – mindvégig egyetlen téma, a pszichoszomatika és ezen téma különböző vetületei foglalkoztattak.
Évekig vezettem az OGYEI Perinatalis és Koragyerekkori Osztályát, 10 évig voltam az Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottság titkára, 6 évig voltam a magyarországi Bálint Mihály Pszichoszomatikus Társaság vezetőségi tagja. Jelenleg PPÉ keretében a NEFI szakértője vagyok. 
Alapító tagja voltam a 1993-ban a Pest megyéből, a Rókus kórházból útjára indított Családbarát Programnak, mely a megelőzésre és az interdiszciplináris együttműködésre helyezte a hangsúlyt. A programunk keretében rendezett 12 konferencia szakmai anyaga az www.ogyei.hu-n elérhető.
Kórházi és pszichoszomatikus/szoptatás/veszteség ambulancián végzett munkám vezetett el a szülőségre felkészítés és az egészséges fejlődés támogatásának a fontosságához. 
Munkám során hiány jelentkezett a koragyermekkori pszichoszomatikus betegségek/regulációs zavarok és a mentális zavarban szenvedő anyák és gyermekeik hazai ellátásában. 1998-ban Hédervári-Heller Éva professzor asszonnyal Frankfurtban történt találkozás jelentősen meghatározta a következő évtizedek munkáját. Szakmai, majd emberi elköteleződésünk eredménye lett a 2005-2006-ban elindított 100 órás akkreditált Regulációs Zavarok kurzus, melyet 2010-től felváltott az Integrált Szülő-Csecsemő Konzultáció (Hédervári-Heller és Németh) – hazánkban elsőként induló – posztgraduális diplomát adó egyetemi képzés, mely jelenleg a Semmelweis Egyetem Mentálhigiéné Intézetében és az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karán folyik. A végzett szakemberekkel a Műhelyben és a szupervíziós alkalmakkor rendszeres a szakmai kapcsolatom.
A 2000-es évek elején, nemzetközi együttműködéssel az OGYEI, valamint a Szent János kórház Pszichiátriai és Gyerekosztályával közösen az "EGYÜTT" Baba-Mama-Papa Program – A szülés előtti, a szülést követő mentális zavarok felismerése és kezelése az anya-gyerek egységben nevű modell programot indítottuk el. 2016-ban elkészítettük a működési tapasztalatok alapján az Egészségügyi Szakmai Irányelvet.
Szakmai munkám középpontjában jelenleg az egyetemi oktatáson kívül a pszichoszomatikus betegek ellátása, a szülői hivatásra felkészítés, a családok támogatása gyermekük egészséges fejlődésének vezetésében és a korai gyors fejlődés miatti kisiklások mentén kialakuló evés-alvás problémák kezelése áll.

Please reload