Prof. Dr. Hédervári-Heller Éva

Berlin

Foglalkozás(ok): pedagógus, pszichológus, gyermek és- ifjúsági pszichoanalitikus

Székhely / munkahely(ek): International Psychonalytic University, Berlin

 

Tevékenységi kör: pszichoanalízis, szülő-csecsemő / kisgyermek pszichoterápia, egyetemi kutatómunka és oktatás

Munka nyelve: német

 

Bemutatkozás

Még Magyarországon szereztem tanítói oklevelet. Miután Németországba költöztem (immár 42 éve), Berlinben szereztem diplomát pedagógiából, pszichológiából és lettem gyermek- és ifjúsági analitikus pszichoterapeuta. A fő szakterületem a fejlődéspszichológia, a pszichoanalízis, valamint a szülő-csecsemő konzultáció és pszichoterápia lett. 30 éve oktatok pedagógiai, pszichológiai és orvosi területeken különböző egyetemeken (pl. Berlinben, Frankfurtban, Potsdamban, jelenleg a Nemzetközi Pszichoanalitikus Egyetemen Berlinben) és intézményekben (pl. a németországi Orvosi Akadémián,a STEEP továbbképzésen Potsdamban,bölcsődei, óvodai területeken Németország több városában, Svájcban és Belgiumban). Több mint 20 évig folytattam pszichoanalitikus, szülő-csecsemő terápiás és konzulensi, valamint szupervízori tevékenységet magánpraxisban. A szupervíziós tevékenységet ma is folytatom a csecsemő-, gyermek-, ifjúsági- és felnőtt pszichoanalitikus és kognitív terápiás terülteteken, valamint klinikákon a pszichésen beteg anyák és gyermekeik közös kezelésében.

Egy egyetemi klinika szülő-csecsemő terápiás ambulanciájának, valamint egy családközpont szülő-csecsemő konzultációs tevékenységének kifejlesztése, beindítása és vezetése is fűződik a nevemhez. 20 évig voltam a Németországi Gyermekliga intézményének a vezetőségi tagja, ebből 7 évig elnökhelyettese. Rendszeres előadója vagyok németországi és nemzetközi konferenciáknak.

Immár 35 éve folytatok tudományos empirikus kutatómunkát pszichológiai, valamint pedagógiai területeken, alap- és alkalmazott, gyakorlati kutatásokban egyaránt. Többek között témám az anya-csecsemő és a bölcsődei gondozónői-kisgyermek kötődési minőség, valamint a felnőttkori kötődési reprezentáció vizsgálata, illetve a bölcsődei beszoktatás kötődés-fókuszú modellje.

Rendszeresen publikálok a különböző tevékenységeimre irányuló témákban.

Az 1990-es évektől kezdve továbbképzési programok megalapítója és rendszeres oktatója vagyok a szülő-csecsemő konzultáció és terápiás kezelés területén (Berlin, Heidelberg, Budapest), a bölcsődei gondozás és oktatás, a korai fejlesztés, valamint a gyermekvédelem témáiban. 

A német hagyományokon nyugvó Integrált szülő-csecsemő konzultáció curriculumot Dr. Németh Tündével adaptáltuk a magyar viszonyokra. A Magyarországon adaptált képzés eleinte 100 órás továbbképzésként az egykori OGYEI-ben, majd 2010-től a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen 4 féléves szakirányú továbbképzésként jelentette e terület első posztgraduális egyetemi képzését.  Jelenleg a képzésünk a Semmelweis Egyetem Mentálhigiéné Intézetében és az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karán folyik.

Dr. Németh Tündével folytatott rendszeres megbeszélések révén folyamatosan nyomon követem a magyarországi képzések, az oktató team működését és az ISZCSK szakmai csoport tevékenységeit.

Please reload