Mennyi alvásra van szüksége egy csecsemőnek?

 

Az, hogy általában mennyit alszik egy csecsemő, biológiai, pszichés, környezeti és kulturális tényezőktől is függ.

Csecsemő- és kisgyermekkorban az alvásigény néhány év alatt drasztikusan csökken. A klasszikus szakirodalmak szerint az újszülöttek napi alvásszükséglete 16–18 óra, az ébrenléti órák többnyire csak a szoptatások és gondozás idejére koncentrálódnak. A napi és a napközbeni alvásmennyiség is erőteljesen csökken az életkorral, míg az éjszakai alvásmennyiségében van egy jelentős emelkedés az első évben, amely nagyjából állandósul a következő 18 hónapban.

A kutatások szerint az átlagos életkori változások mellett az egyéni alvásigények nagyon különbözőek: az első 6 hónapban 12,5–17,5 óra, 12 hónapos korban 11–16 óra között változnak a napi alvásidők. Egyéves korra egy hosszabb (átlagosan 12 órányi) éjszakai alvás mellett többnyire napi kétszeri nappali alvást (2 óra) igényelnek a kicsik. Három-öt éves korra alakul ki az alvás-ébrenlét stabilabb ritmusa, amikor a folyamatos éjszakai alvást még egy rövidebb nappali alvás egészítheti ki, összesen kb. napi 11 óra alvásigénnyel.

Az utóbbi időben számos kultúrák közötti összehasonlító adatra lelhetünk a csecsemőkori alvásmintázatokkal kapcsolatban. Jelentősek a különbségek. Az összehasonlítások rámutatnak, hogy mind a földrajzi, időjárási, napszaki változások, mind szociális és kulturális változók nagyban meghatározzák az egyes népek gyermekeinek alvási szokásait, így az éjszakai alvás mennyiségét is.

Ezekben a frissebb kutatásokban ritkán olvashatunk már a klasszikus 12 órás éjjeli alvásmennyiségről, általában kultúrától függően 8,7–10,5 óra éjjeli alvásról számolnak be a szülők. E vizsgálatokban főleg transzatlanti és ázsiai országok szerepelnek, így európai értékekkel kevésbé tudjuk összehasonlítani eredményeinket. Azonban úgy tűnik, hogy kisgyermekek a korábbi tapasztalatokhoz képest kevesebbet alszanak manapság.

 

Eredeti szakcikk:

Scheuring, N., Danis, I., Papp, E., Németh, T., Szabó, L.  (2015a). Alvási szokások csecsemő- és kisgyermekkorban.

Gyermekgyógyászat, 66 (2): 108-113.

A Gyermekgyógyászat folyóirat szerkesztőségének és kiadójának engedélyével az idézett szövegrészeket minimálisan átdolgozta:

Danis Ildikó